07/04/2015

La Fundació del Museu del Tèxtil tanca 2014 amb superàvit després d’estar a les portes de la dissolució

El Patronat va aprovar fa un any

07/04/2015

El Patronat va aprovar fa un any un Pla de Sanejament per cobrir pèrdues acumulades de 150.000 euros fins a 2011. Jorge Rodríguez mostra la seua satisfacció per haver salvat una entitat que converteix Ontinyent en un punt neuràlgic d’estudi i promoció del patrimoni tèxtil valencià.

P10401032

La Fundació del Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, amb seu a Ontinyent, ix dels números rojos i tanca 2014 amb un superàvit de més de 33.000 euros, després d’haver estat a les portes de la dissolució en 2011. Així es constatava hui en una reunió del Patronat de l’entitat, a la qual es feia un repàs del Pla de Sanejament aprovat ara fa un any per cobrir unes pèrdues acumulades de 150.000 euros fins a 2011. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, President de la Fundació del Museu del Tèxtil, mostrava la seua satisfacció per haver pogut salvar una entitat “que arreplegàrem en 2011 amb deutes fins i tot a la Seguretat Social i Hisenda, i que el més fàcil haguera estat dissoldre-la. Només cal vore que ens ha costat 4 anys aclarir els seus comptes. Però entenguérem que no podíem deixar-la morir, perquè amb la Fundació del Tèxtil podem convertir Ontinyent en un punt referència en la recerca i la promoció del patrimoni tèxtil valencià”, destacava.

Jorge Rodríguez ha destacat que en estos 4 anys s’ha treballat “amb molta eficàcia per part de l’Ajuntament, Caixa Ontinyent i les patronals Coeval i Ateval i, entre tots, han estat capaços de traure endavant un projecte que semblava mort i que ara té els comptes en procés de sanejament, una bona administració i els seus béns exposats al Museu del Tèxtil Valencià del Palau de la Vila”, ha resumit l’Alcalde i President de la Fundació.

Des del Consell de Direcció del Patronat s’ha explicat que en estos anys “realment el que s’ha aconseguit és salvar la fundació, que estava paralitzada a tots els nivells. Econòmicament estava bloquejada i sense recursos, orgànicament no havia inscrit els seus càrrecs, els comptes no estaven al dia i el museu no estava en marxa. Amb l’arribada del nou Govern Corporatiu tot açò ha canviat, hem garantit la supervivència de la Fundació i ara podem fer nous passos endavant”, assenyalaven.

A la reunió del Patronat s’ha fet un balanç de situació de l’entitat, en el qual es constata que el balanç negatiu dels fons propis de l’entitat ha quedat per sota dels 97.000 euros, donant compliment a la línia marcada al Pla de Sanejament per anar reduint el deute acumulat de l’entitat. El superàvit de 33.700 euros aconseguit a l’exercici de 2014 contrasta amb les pèrdues d’exercicis anteriors, destacant els 112.000 euros en negatiu que es van registrar al tancament de l’exercici de 2006. De cara a 2015, el Pla d’Actuació ja dipositat al registre de fundacions preveu uns ingressos de 52.000 i unes despeses de 25.000, pel que es preveu un superàvit de més de 27.000 euros per al present exercici.

A la sessió també es donava compte de l’estat de compliment dels 24 punts del Pla de Viabilitat aprovat ara fa un any, en abril de 2014, constatant-se la liquidació de deutes amb entitats i particulars, la regularització de la situació registral dels patrons i dels càrrecs; l’adaptació dels estatuts; la confecció de llibre d’actes anteriors; la revisió i dipòsit dels comptes des de 2006; la revisió de la situació tributària; l’adaptació a la legislació vigent en protecció de dades i transparència, entre altres.

Cal destacar també que el ple de l’Ajuntament, a la seua última sessió, aprovava un document clau per al futur de la Fundació, com és el contracte sobre cessió de bens a l’entitat, un conveni pel qual l’Ajuntament d’Ontinyent llogarà els béns que la Fundació té cedits en ús per al seu Museu del Tèxtil Valencià. A canvi, el consistori ontinyentí aportarà 10.000 euros a l’any, pagant el préstec de 80.000 euros que facilitarà Caixa Ontinyent, una quantitat que els informes indiquen que està molt per baix del preu de mercat dels històrics telers. Amb esta quantitat, i els 60.000 euros de quites aconseguides de l’ex gerent, d’ATEVAL, COEVAL i Caixa Ontinyent, es resoldrà progressivament el deute de la Fundació.

Mesures sobre aspectes administratius, econòmics, i de compliment d’objectius socials que haurà de reprendre el patronat que s’hauria de reconstituir segons els nous estatuts, que inclourà 15 patrons permanents entre representants de l’Ajuntament, Conselleria, la Diputació de València, Caixa Ontinyent, Atevall Vall d’Albaida i Comunitat Valenciana, Coeval i Aitex. Fins l’entrada en vigor dels nous estatuts, amb un límit de set mesos, es mantindran els càrrecs del President, l’alcalde d’Ontinyent Jorge Rodríguez; el Secretari, el també President de Caixa Ontinyent Antonio Carbonell; i el Vicesecretari, el Director General de Caixa Ontinyent Vicente Penadés.

Entre les accions a emprendre ara, a més de continuar amb el sanejament econòmic i els tràmits administratius i d’adaptació del Govern Corporatiu, es donarà continuïtat a les gestions fetes des de la Presidencia que ostenta Jorge Rodríguez per potenciar la Investigació (Biblioteca, Fons Documental, Fototeca, Videoteca, etc); la difusió i activitats (Creació web, visites guiades, exposicions, turisme tèxtil, etc) o la formació i creació d’ocupació (taller didàctic, practiques formatives, cursos de formació i monogràfics o voluntariat cultural).

Leave a comment
Més Posts
Comments

Comments are closed.